Papadia ( Taraxacum officinale )
Aceasta planta considerata banala si fara importanta de unii, este deosebita din punct de vedere medicinal, folosinduse de la ea intreaga planta ( frunzele, florile cat si radacinile ). Are un efect deosebit in detoxifierea organismului, imbunatatirea functionala hepato-biliara, favorizeaza digestia, stimuleaza secretia pancreatica, regleaza activitatea vezicii biliare, protejeaza functia hepatica.
Se recomanda in tulburari digestive, imbunatatirea functiei hepato-biliare, imbunatatirea functiei renale in procese inflamatorii sau prezentei calculilor renali, imbunatatirea circulatiei, varice, hemoroizi, constipatie, obezitate, efect tonic general in stari anemice.
Se consuma atat in stare proaspata, frunzele si tulpinile putand fi consumate ca atare in ornarea sandwich-urilor sau in forma de salate in amestec cu marar,ceapa, otet de mere, sau se pot adauga la ciorbe sau mancaruri din verdeturi. Prin zdrobirea plantei si radacinilor se obtine un suc ce poate fi consumat proaspat sau amestecat cu alcool se obtin tincturi. Planta uscata se foloseste la ceaiuri. Se recomanda o lingura de planta la o cana de apa. Tinctura se obtine din 20-30 grame de planta la 100 ml.
alcool.Se lasa la macerat 15-20 de zile. Se consuma 10-20 de picaturi diluate in apa fiarta si racita.
Papadia are 10-20 cm, creste peste tot, in regiunile de campie pana in zonele muntoase, la marginea drumurilor, pe campuri, pasuni, zone necultivate. Recoltarea frunzelor se face primavara iar a radacinilor la sfarsitul verii pana toamna tarziu.
Video:
www.youtube.com/watch?v=eQXyujXOvhkSite:
www.stefandbia.info