Merisorul (Vaccinium vitis idaea - L.)
(Denumire populara: merisor de munte, afin, afin rosu, bujor, cimisir, coacaz, coacaz de munte)
Planta medicinala cu efect antioxidant, antimicrobian. Recomandat in combaterea si tratarea infectiilor urinare, atat prin consumul fructelor proaspete, sucurilor sau infuziilor de frunze cat si prin bai de sezut ( in cazul femeilor). Conform studiilor de specialitate merisoarele de munte ar putea fi un instrument valoros în lupta impotriva diabetului zaharat si obezitate. Merisorul si-a dezvoltat un sistem de aparare extrem de puternic protejandu-se singur de boli produse de bacterii, virusi sau fungi. Datorita continutului acestei plante a unui antibiotic natural, face aceasta foarte eficienta in combaterea si tratarea anumitor afectiuni : infectii urinare, afectiuni renale, rani, diaree, diabet, boli de stomac, si probleme hepatice. Poate preveni bacterii, cum ar fi E. coli, sau Helicobacter pylori (H. pylori), infectii, care pot duce la ulcere gastrice, sau pentru prevenirea placii dentare. A fost de asemenea raportat ca avand activitate antioxidanta si anticanceroasa. Se folosesc de la aceasta planta atat fructele, consumate in stare proaspata, dulceata, sucuri sau fructe confiate sau uscate, cat si frunzele din care se poate face ceai.
Descrierea plantei:
Mic arbust de 10-40 cm inaltime, cu frunzele mereu verzi, indiferent de anotimp, florile de culoare alba sau rosie, intalnit in zonele muntoase de la noi din tara. Fructele sunt initial de culoare alba, dar devin de un rosu intens, atunci cand sunt pe deplin coapte. Rezista la temperaturi de pana la -25 grade. Se poate cultiva si in gradini, ghivece, se pot crea chiar plantatii acestea devenind in scurt timp deosebit de profitabile. In zonele de campie se recomanda a se cultiva in zonele mai umbroase, nu expus direct in razele soarelui.
Video:
www.youtube.com/watch?v=df5tCWrlalISite:
www.stefandbia.info